navigasjon

BOKLISTE

Hvorfor føre opp hvilke bøker jeg har lest? I skrivende stund kommer jeg på 2 grunner. For det første er jeg veldig glemsk, noe fester seg, mens annet bare renner av - det siste gjelder boktitler... Jeg husker innholdet og følelsen jeg hadde da jeg leste boka, men tittel eller forfatter *rister oppgitt på hodet* sitter langt inne. En annen grunn er at det man leser, ser, lukter, hører, føler og i det hele tatt sanser, former ens liv. Det jeg leste i år 2000 var med på å forme min livsanskuelse for det nye årtusenet. En av mine helter (se under "helter" på "viktige ting" fra menylinja mi) legger ved en bokliste over bøker han leste mens han skrev gjeldende bok. Jeg har også gitt en personlig kommentar til boka. Les min fyldigere anmeldelse ved å trykke på linken til den aktuelle boka. Datoen som er oppført er da jeg leste siste punktum i boka.

2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Bøker jeg har lest i år:

09.10 - «Ligge i grønne enger» av Anne B. Ragde. Torunn er den som binder familien sammen og bærer historien i denne boka, nå som faren og bestemoren er borte. Alle forventer at hun skal overta og få orden både på det ene og det andre. Dermed sørger hun, føler skyld og er fryktelig sliten - alene. Først halvveis ut i boka, føler jeg at noe begynner å skje. Frem til da, er det bare en utsettelse fra forrige bok. Anne B. Ragde har en utrolig fortellerevne, så selv om livet til Neshov-familien forsetter som før, er det på ingen måte kjedelig, men gir ingen svar på alle spørsmålene som tårnet seg opp i slutten av «Eremittkrepsene». Heller ikke denne boken gjør det, og dermed føler jeg meg litt snurt – hvis dette er slutten ...

02.10 - «Lisey’s story» av Stephen King. Først 2 år etter Lisey ble enke, orker hun å rydde i ektemannens skrivestue. Hun finner fragmenter fra sitt 25-årige ekteskap med den berømte forfatteren Scott Landon, og begynner å huske de mørkere sidene ved mannen hun giftet seg med. Samtidig blir hun forfulgt av en «stalker» – og det blir et spørsmål om å overleve. Jeg liker tidshoppene i begynnelsen av boka, men etterhvert utvikler nåtiden seg for sakte. Samtidig fant jeg fantasiordene «bool» og «Boo'ya Moon» irriterende siden de ikke eksisterer i noen ordbok, og som først får mening lengre ut i den altfor lange boka på 562 sider. En strammere redigering ville ha gitt en bedre balanse mellom kjærlighet, drama og grøss.

11.08 - «Jenta som lekte med ilden» av Stieg Larsson. Lisbeth Salander er hovedmistenkt i drapet på paret som er på teskelen til å avsløre trafficking mellom Sverige og Øst-Europa gjennom tidskriftet Millennium. Journalist Mikael Blomkvist, som er bindeleddet mellom Lisbeth og de drepte, har vanskelig for å tro at hans tidligere researcher er skyldig, og det blir et kappløp mellom politiet, media og trafficking-miljøet for å finne løsningen. I den andre boka (av tre) om Millennium, Mikael og Lisbeth, konsentrerer Larsson seg om sistnevnte. Det er utrolig spennende å få vite mer om hennes bakgrunn og familie. Språket er intelligent, men likevel lett og flytende.

25.07 - «Orkestergraven» Unni Lindell. Siv Ellen Blad blir drept på vei hjem fra jobb. Hun er musiker og spiller for tiden bratsj i en oppsetning av Svanesjøen. Det blir politietterforsker Cato Isaksens oppdrag å finne morderen blant den dreptes familie, medmusikanter, leieboere og kolleger i deltidsjobben hennes. Plutselig får morderen overtaket og blander seg inn i Isaksens travle familieliv. I den 5. boken om Isaksen virker det som om Lindell er mer opptatt av å manipulere leseren, enn å spinne på et godt plott. I hvert korte kapittel legger hun ut synlige spor som peker mot åpningssekvensen, der hun lar morderen avsløre sine innerste tanker. Det kan bli litt slitsomt i lengden.

20.08 - «Øst for Eden 1 og 2» av John Steinbeck. Den bibelske fortellingen om Kain og Abel - og søskenrivalisering – ligger til grunn for disse 2 bøkene. Selv om Adam skjønner denne fortellingen og kjenner igjen farens handlinger, gjør han det samme overfor sine sønner. Det blir en ond sirkel som får store konsekvenser.Steinbeck skriver drivende godt. Hans personskildringer er så gjennomførte, at selv om bøkene er lange og noen av sekvensene ikke har med hovedfortellingen å gjøre, blir man ikke lei. Det bidrar bare til at man blir mer kjent med menneskene i Salinasdalen og drivkraften i deres handlinger.

16.07 - «Den tidsreisendes kvinne» av Audrey Niffenegger. En kromosomfeil gjør at Henry reiser i tid, både i fortid og framtid. Han kan ikke kontrollere det selv, hverken tidspunkt, sted eller varighet, og kan ikke ta med seg noe fra den tiden han er i, ikke engang tannfyllingene. På en slik reise treffer han Clare for første gang, hans fremtidige kone, bare at hun nå er 6 år og han er 36. Egentlig treffes de først når Clare er 20 og Henry er 28. Selv om Henrys sykdom og tidsparadokset ikke blir godt nok forklart (forfatteren har et ganske deterministisk livssyn), alle detaljer ikke klaffer og samfunnets nysgjerrighet og nyhetsinteresse mangler, synes jeg det en rørende kjærlighetshistorie som etterhvert åpenbarer seg.

04.07 - «Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?» av Johan Harstad. Mattias er en stavangergutt, født samme dag som den første månelandingen, og som vet hva han er: en gartner gift med sin ungdoms kjæreste. Plutselig mister han alt – og vet ikke hva han skal ta seg til. Ved en tilfeldighet blir han en av beboerne på Fabrikken, et rehabiliteringssenter for psykiske pasienter på Færøyene. Gjennom paralleller til romfart, oppvekst og dagens hendelser, prøver Mattias å finne veien videre. Dette er en oppvekstroman fra min tid. Ordene som kommer, bare skilt med kommaer, fungerer ofte, men blir til tider plaprende. Boka tar opp mange eksistensielle spørsmål, og etterhvert som svarene kommer, spør jeg: var det ikke mer?

19.06 - «Menn som hater kvinner» av Stieg Larsson. Etter et sviende nederlag i en rettsak får Mikael Blomkvist, et gyllent oppdrag av Henrik Vanger. Den eldre finansherren har grublet de siste 40 årene på hvem som drepte hans niese Harriet. Under påskudd av å skrive bok om Vanger-slektens historie, graver Mikael frem de groveste familiehemmeligheter. Dette er knallbra skrevet! Historien har mange klassiske elementer i seg, det lukkede rom-mysteriet, leserens mulighet til å delta aktivt, ei gammel gåte avsløres bit for bit, og får aktualitet i nåtidens hendelser, løsningen ligger ikke langt unna, men den har en viss bismak. Metodene er de sammen, men verktøyene er nye.

31.05 - «Cell» av Stephen King. Teknologien overvinner menneskeheten og sender ut «The Pulse» via mobiltelefonnettet. Alle som snakker i mobiltelefonen 1. oktober får viruset, hjernene deres rebooter og gjør dem til aggressive, telepatiske flokk-zombier. Clayton Riddell er i Boston og observerer fenomenet fra sidelinjen. Bekymringene for hans sønn og ekskone i Maine, gjør at han samler en liten gruppe med «normies» og legger på vei nordover for å finne dem. De første sidene er bra, de er rett på sak, er egentlig ganske blodige, men ikke verre enn at de bygger opp til en forventning om at jeg snart skal få vite hva som startet det hele. Etter 473 sider, står jeg igjen som et spørsmålstegn: Hvem? Hva? Hvorfor?

08.05 - «På kjøret» av Jack Kerouac. Rotløse og eventyrlystne Sal Paradise er en ung forfatter i New York City. Sammen med Dean Moriarity, hans venn og inspirasjonskilde, legger han ut på en reise på tvers av 50-tallets USA. De griper øyeblikket, møter gamle venner og finner nye, samtidig som de også finner seg selv. Boka er basert på Jack Kerouacs egne reiser med Neal Cassady, og mange av karakterene i boka bygger på virkelige personer i Kerouacs liv. Derfor kunne jeg gjerne ha blitt litt mer kjent med dem, ikke bare ha overfladiske treff. De blir bare navn – i motsetning til Sals forbilde, Dean. Hans galskap tillater ham det meste, og han behandler ikke sine omgivelser noe godt. Sal tilgir ham.

30.05 - «Det mørke tårn III - de utvalgte» av Stephen King. Ka-tet er samlet og fullstendiggjort. Roland, Eddie, Susannah og Jake (som ble drept i bok 1, men kommer tilbake!) går via Strålens vei for å finne Det mørke tårn, som står der de 6 strålene krysser hverandre. De passerer cyborg-voktere, en sted med bare gamlinger, en by ødelagt av kriger ingen vet hvordan ble startet og et psykotisk fjernstyrt tog. Jeg liker hvordan tidsreise-paradokset blir behandlet. Jakes tilbakekomst er gledelig. Det jeg ikke liker er hvordan Eddie og Susannah nærmest blir en person, og at leserne blir overlatt i en gigantisk cliffhanger. Jeg er glad jeg ikke må vente i 4 år på fortsettelsen.

11.04 - «Det mørke tårn II - de utvalgte» av Stephen King. «De utvalgte» er en direkte oppfølger av «Revolvermannen», første bok i «Det mørke tårn»-serien. Roland fortsetter jakten på Det mørke tårn i en verden som har gått videre. På stranden ved Vesthavet står 3 dører som han må åpne, for å finne de utvalgte følgesvennene sine. Han går inn i parallelle verdener og treffer/blir narkomane Eddie Dean på 1980-tallet, schizofrene Odetta Holmes på 1960-tallet og seriemorderen Jack Mort på 1970-tallet. Roland som person og hans altoppslukende oppgave beskrives ikke direkte, men gjennom de personene han går inn i og senere møter.

27.03 - «De beste blant oss» av Helene Uri. Påls liv styres av kvinner: hans omsorgsfulle og kioskforfattermor, den erfarne og bestemte Edith og nyutdannede Nanna ved Futling, kursdeltagere og tidligere kjærester som refereres til som «hendelsen». Det virker som om arbeidet inspireres av kvinnene han møter. Avslørende intriger på Universitetet, blir ikke tilfredsstilt. Alle som har vanket i slike miljøer, kjenner seg igjen og personene som er beskrevet – men de er så universelle, at jeg kan med en gang røpe: de saftige opplysningene uteblir! Selv om instituttet og hovedpersonene er fiktive, flettes reelle fakta inn. Forfatteren gjør det på en interessant, aldri for messende, måte.

17.03 - «Talismanen» av Stephen King og Peter Straub. Jack en interessant og moden 12-åring, kanskje litt vel bråmoden og kunnskapsrik, i forhold til de 12-åringer jeg kjenner. Han er så godt beskrevet at jeg som leser klarer å identifisere meg meg ham og hans følelser. Bokens beste del er da han treffer Wolf og de må sone i Sunlight Gardeners Home for Boys. Likevel synes jeg oppdraget hans blir for gjentakende på sine 731 sider, og rotete på slutten. Jeg må lese stykker om igjen for å få med meg det som egentlig skjedde. Det stilles også en interessant spørsmålsstilling: hva skjer når fedrenes synder blir sønnenes problemer. Dessverre klarer ikke forfatterparet å besvare det på en forståelig måte.

07.03 - «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land» av Dag Solstad. Dette er en fornøyelig bok å lese. Forfatteren bruker lange beskrivelser, innskutte bisetninger og digresjoner for å komme frem til en liten hendelse som ikke nødvendigvis har en direkte tilknytning til hovedhistorien. For meg virker dette som Solstads eget oppgjør med kommunismen. Til tross for ironien, legger jeg merke til en entusiasme og glede over å skrive om ritualer og hendelser innenfor Partiet. Midt i sin kjærlighetserklæring, løfter han litt for brått en advarende pekefinger og håper at denne politiske vekkelsen ikke skal erfares av leseren selv.

12.02 - «Eremittkrepsene» av Anne B. Ragde. Dette er en direkte oppfølger til "Berlinerpoplene" og kan vanskelig leses uavhengig av hverandre. Torunn blir odelsjente på Neshov og er den som binder småhistoriene og personene i boka sammen. Alle står overfor viktige valg i livet. Torunn må velge mellom et urbant Oslo som hundeterapeut eller landlige omgivelser som griseoppdretter. Tor, hennes far, må velge om han vil fortsette som grisebonde, avvikle driften eller la Torunn overta gården. Margido, hennes onkel, lurer på om han skal flytte og Erlend, hennes yngste onkel, må overveie familieutvidelser.

02.02 - «Et glass melk takk» av Herbjørg Wassmo. 16-årige Dorte blir lokket med til Sverige i den tro at hun skal få servere på en kafé og tjene penger til hennes sårt trengende familie i Litauen. Ganske raskt viser det seg at hun blir offer for menneskehandel og prostitusjon. Hun havner etterhvert i Norge i total isolasjon og fornedrelse. Wassmo skriver kvalmende detaljert om kunder og oppdrag, og av og til lurer jeg på om det virkelig er nødvendig. Boken kunne nok ha vært litt kortere, for akkurat når jeg tror at løsningen er nær, begynner et nytt mareritt jeg ikke hadde forutanelsen på før akkurat når det oppstår.

26.01 - «Drageløperen» av Khaled Hosseini. Jeg får dessverre ikke anmelde denne boka før eieren har lest den =).

15.01 - «Harry Potter og Halvblodsprinsen» av J.K. Rowling. Spenningen i bok 6 (av 7) er hvor professor Slurs lojalitet ligger. Innblikkene i hvordan Voldemort ble slik han ble er også en «pageturner». Hun har et forrykende driv og legger opp til en avslutning man bare har mistanker om ... men den kommer ikke. Jeg får et inntrykk at denne boken bare er et preludium til syvende og siste bok. Det legges igjen for mange spor som ikke løses: lojalitet, hvem stjal en malacrux, hvorfor følger Harry en anonym trollmanns lærebok slavisk, vil Galtvort åpnes etter sommeren og kommer Harry til å fullføre sitt siste skoleår.

04.01 - «Harry Potter og Føniksordenen» av J.K. Rowling. Harry begynner å få et bredt følelsesregister, han blir sint for ikke å bli inkludert, frustrert over ikke å bli trodd, forelsket, men handlingslammet, redd for ansvar og være til bry, glad for å ha venner og tvil over å være den utvalgte. Han har utviklet seg voldsomt i løpet av 5 bøker og begynner å få en mer levende og menneskelig karakter. Rowling tar for seg Mysterieavdelingen i Magidepartementet, som også er en tilbakevendende drøm Harry sliter med. De 875 sidene er fullpakket av magi og spenning, men jeg synes den vingler for mye før den kommer på sporet av sluttpoenget.

Bøker jeg har lest tidligere:

2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

[ Tilbake ]

__________________________________________________
Denne siden er laget av Ellen Dahl. Sist oppdatert: 10.10.2007