navigasjon

David Bowie

Min første store helt "møtte" jeg i sykehus senga som 14-åring. På grunn av en bilulykke måtte jeg tilbringe noen lange og varme sommerdager på sykehuset, med radioen som tidsfordriv. David Bowie var på turne og skulle ha konsert i Oslo. Stor oppstandelse."China Girl" ble spilt, og jeg ble forhekset. Senere har jeg fulgt mer eller mindre med i hva som skjer på Bowie-fronten. Og sommeren 1990 fikk jeg oppleve ham "live" på "Sound+Vision"-turneen i Oslo. Jeg er fremdeles fascinert over hans uttrykksfulle stemme og store repertoar.

Noen facts:

David Bowie, også kjent som "Popens kameleon", heter egentlig David Robert Jones og er født 8. januar 1947 i Brixton. I tidlig alder lærte han å spille saksofon, og senere ble han med i forskjellige band. 1966 skiftet han navn fra David Jones til David Bowie, for ikke å bli forvekslet med sin navnebror i The Monkees.

Først i 1969 ble Bowie merkbar på listebarometeret med singelen "Space Oddity" (nr.5 i England), noe som også kan ha sammenheng med Apollos månelanding. I etterkant av suksessen, kom albumet "Man of Words, Man of Music" samme år, senerere lansert i 1972 som "Space Oddity". Deretter har det kommet mange singel- og plateutgivelser, med stor musikkbredde og variasjoner.

Bowie blir ikke kalt kameleon bare på grunn av hans skiftende musikktyper, men også for de trendene han har fulgt når det gjelder utseende, klær og rollefigurer. Den mest kjente kreasjonen er "Ziggy Stardust". Han har også vært skuespiller på Broadway og i en rekke filmer. Han har fortalt eventyret "Peter og ulven" sammen med the Philadelphia Orcestra, produsert plater og skrevet sanger for andre kjente artister, laget musikk til film og TV-serier og gitt ut "Jump", en interaktiv CD-ROM. I 1989 dannet han Tin Machine, ei tekno-grunge band på fire medlemmer.

På den familiære fronten giftet David Bowie seg med Mary Angela "Angie" Barnett i 1970, og 1971 fikk de sønnen Zowie Duncan Haywood Jones (Joey). Ekteskapet med Angie varte til 1980, da de ble formelt skilt. I 1993 giftet Bowie seg med Iman, ei somalisk supermodell. Mer opplysninger om min helt kan du finne på b o w i e N e t - Den offisielle David Bowie-siden.

[ Tilbake ]

__________________________________________________
Denne siden er laget av Ellen Dahl. Sist oppdatert: 02.09.2001